Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

ΑΙΘΙΟΠΙΚΑ 14 - Σύλλογος LALIBELA

ΙΣΤΟΡΙΕΣ από την ΑΙΘΙΟΠΙΑ 

Νο14

Σύλλογος LALIBELA


ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο Σύλλογος Lalibela (www.lalibela.gr) από την πρώτη ημέρα της ύπαρξής του κάποτε το 1995 και για κάποια χρόνια, είχε ως μέλημα πώς να "σώζει" ζωές. Γιατί περί αυτού επρόκειτο. Φρόντιζε να στηρίζει μέσω αναδόχων από την Ελλάδα και όχι μόνο, όσα περισσότερα ορφανά παιδιά μπορούσε, ή και παιδιά που οι οικογένειές τους αδυνατούσαν να τα φροντίσουν, με σκοπό να έχουν κατ’αρχήν τροφή και στέγη και να πηγαίνουν σχολείο. Τα απολύτως απαραίτητα για αξιοπρεπή επιβίωση. 
Παράλληλα αφού εξασφάλισε αυτά τα στοιχειώδη, προσπαθούσε να βελτιώνει το κατά δύναμην, για τις περιορισμένες δυνατότητες ενός μικρού Ελληνικού Συλλόγου, την καθημερινότητα αυτών των παιδιών, μέσω δωρεών μελών και φίλων. 
Οι δωρεές περιελάμβαναν αποστολές από την Ελλάδα ή από την τοπική αγορά, φαρμάκων, ειδών πρώτης ανάγκης για την ατομική υγιεινή και την καθαριότητα, παιχνιδιών, κρεββατιών, κουβερτών, ρούχων, ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.α., έως την κατασκευή “μικρών-μεγάλων έργων” όπως γεώτρηση πόσιμου νερού, εγκαταστάσεων μικρών βουστασίων και αγορά αγελάδων, κατασκευή μικρών κτιρίων τουαλετών και ντουζιερών με πλήρη εξοπλισμό, εγκαταστάσεων και εξοπλισμό τροφείου - αναπαραγωγής πουλερικών, και τόσα πολλά άλλα που θα χρειαζόμουν σελίδες ολόκληρες για να τα γράψω όλα.
Επίσης παράλληλα, ο Σύλλογος σιγά-σιγά, χρόνο με τον χρόνο, έβλεπε τα μικρούλια αγοράκια και κοριτσάκια να μεγαλώνουν, κάποτε να γίνονται πρώτα έφηβοι και έφηβες, και μετά άντρες και γυναίκες. 
Όταν όμως έφτασε η χρονική στιγμή που τα πρώτα πιο μεγάλα παιδιά έφταναν στα 18, τότε ήρθε και η αγωνία στον Συλλόγου με το ερώτημα :  
« Τι γίνεται με αυτά τα παιδιά και με όλα τα επόμενα που θα φτάνουν σταδιακά σε αυτήν την ηλικία ; Έτσι απλά τα αποχαιρετούμε και ελπίζουμε μόνα τους να τα καταφέρουν εκεί έξω ; »
Αυτά τα παιδιά ο Σύλλογος τα ένιωθε πια δικά του, ασχέτως “ποιανών” ανάδοχων ήταν. Είχαν μεγαλώσει παρέα όλοι μαζί, παιδιά και μέλη του Συλλόγου. Χρόνο με τον  χρόνο και με την φυσική επαφή που υπήρχε με τις επισκέψεις στην Αιθιοπία, είχε δημιουργηθεί πραγματική προσωπική ανθρώπινη σχέση . 
Έτσι μεγάλος ήταν ο προβληματισμός και πάρα πολλές οι κινήσεις που έγιναν για την παρακολούθηση και στήριξη των παιδιών και μετά τα 18, με την υποστήριξη κυρίως των αναδόχων, αλλά όχι μόνο. Αυτό ήταν ένα βήμα παραπέρα, πέρα από την απλή επιβίωση, προσδοκούσε στην πρόοδο και στην καλή εξέλιξη των παιδιών. Όπως νιώθει και προσδοκά κανείς και για το βιολογικό του παιδί.
Έτσι οι άνθρωποι του Συλλόγου είναι περήφανοι και ευτυχείς καθώς παρακολουθούν ενεργά τα παιδιά να φτιάχνουν την ζωή τους ως ενήλικες. Υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες μεν, με πάρα πολλά προβλήματα, αλλά τα βλέπει να ξεκινούν επαγγελματικές δραστηριότητες και να παλεύουν. Πολλά από αυτά να μπαίνουν σε πανεπιστήμια, να σπουδάζουν. Μόνο μέσα στην προηγούμενη χρονιά, στο 2019, εκατό παιδιά σπούδαζαν στα παρακάτω δημόσια πανεπιστήμια : Γεωπονική, Κτηνιατρική, Βιοχημεία, Λογιστική, Κλωστοϋφαντουργίας, Μηχανολόγων Μηχανικών, Νοηλευτική, Επιστήμη Η/Υ, Νομική, Βιολογία, Ψυχολογία, Αγροτικής Ανάπτυξης, Marketing & Management. 
Εδώ μπορείτε να δείτε τα πεπραγμένα του Συλλόγου για το έτος 2019 :
Πολλά παιδιά είναι πια επαγγελματίες, έχουν τις δικές τους οικογένειες και κάποιοι έχουν ακόμη και δικά τους παιδιά.  Αυτό δεν μπορούσε να το φανταστεί κανείς πίσω το 1995 όταν δημιουργήθηκε ο Σύλλογος, ούτε την δεκαετία του 2000 που στην ουσία δυνάμωσε και άρχισε να υποστηρίζει έναν μεγάλο αριθμό παιδιών. 
Είναι συγκλονιστικό για όσους το έχουν ζήσει αυτό από κοντά. 
Και για να μην ωραιοποιούμε μόνο τα πράγματα, έχουν υπάρξει και αστοχίες, έχουν υπάρξει και παιδιά που με επιλογή τους εγκατέλειψαν το «πλοίο», και με μεγάλη χαρά κάποια από αυτά επέστρεψαν. Είναι ένας αγώνας, πολλές φορές άνισος και άδικος για κάποια παιδιά.
Να σημειώσω τέλος ότι ο Σύλλογος τα τελευταία χρόνια κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια να στηρίξει προγράμματα επανένταξης σε οικογένειες και αποϊδρυματοποίηση των παιδιών.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2020


Αυτά τα Χριστούγεννα ο Σύλλογος Lalibela έχει φτιάξει ένα ΑΠΙΘΑΝΟ και πολύ συγκινητικό ημερολόγιο.  Κάθε μήνας αφιερωμένος σε ένα παιδί με δύο φωτογραφίες. Η μία είναι η πρώτη, αυτή που είχε η καρτέλα του όταν μπήκε σε ένα από τα κέντρα του Συλλόγου. 
Η δεύτερη φωτογραφία είναι αρκετά χρόνια μετά, από κάποια σημαντική του στιγμή, όπως η αποφοίτηση από το Πανεπιστήμιο, η χαρά να γίνεσαι γονιός, η ημέρα του γάμου, η επαγγελματική καταξίωση !
Βλέποντας αυτό το ημερολόγιο έκανα την σκέψη να του αφιερώσω μέσα στις γιορτές την 14η Αιθιοπική μου Ιστορία. 
Αφιερωμένη με αγάπη και θαυμασμό σε όλα τα παιδιά του Συλλόγου αλλά και σε όλους εκείνους τους καταπληκτικούς ανθρώπους που δουλεύουν ακούραστα, κάποιοι για πάνω από 20 χρόνια, για αυτά τα παιδιά.

Από το ημερολόγιο
Ιανουάριος : η Ephrata  
Η Ephrata  ξεκίνησε να υποστηρίζεται από τα προγράμματα της Lalibela σε ηλικία 7 ετών στο Κέντρο Παιδικής Φροντίδας στην πόλη Dessie
Αποφοίτησε από τη ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ του Πανεπιστημίου της πόλης Semera και σήμερα ΔΙΔΑΣΚΕΙ στο ίδιο Πανεπιστήμιο!



Δεκέμβριος : ο Muktar
Ο Muktar ξεκίνησε να υποστηρίζεται από τα προγράμματα της Lalibela σε ηλικία 12 ετών στο Κέντρο Παιδικής Φροντίδας στην πόλη Kombolcha
Σπούδασε ΙΑΤΡΙΚΗ στο Πανεπιστήμιο στην πόλη Mekele και σήμερα εργάζεται ως ΙΑΤΡΟΣ στο νοσοκομείο Mekaneselam (South Wollow) και βοηθάει επίσης την τοπική κοινότητα.


Δεν θα γράψω άλλες λεπτομέρειες ούτε θα αναρτήσω άλλες φωτογραφίες των υπόλοιπων  μηνών του ημερολογίου. Αν σας κέντρισα το ενδιαφέρον, αυτές τις φωτογραφίες μπορείτε να τις δείτε παίρνοντας το ημερολόγιο.  
Να σημειώσω ότι οι φωτογραφίες δεν είναι δικές μου.
Τις πληροφορίες κάθε παιδιού που εικονίζεται στο ημερολόγιο,  ο Σύλλογος θα τις αναρτεί στην σελίδα του στο fb κάθε μήνα μαζί με τις φωτογραφίες. 

Το ημερολόγιο κοστίζει μόλις 5€ και μπορείτε να το ζητήσετε, είτε με e-mail είτε τηλεφωνικά :
e-mail :  info@lalibela.gr
τηλ.     :  210 3227478

Εδώ η σχετική σελίδα στο site του Συλλόγου :

Τα χρήματα βέβαια είναι για την ενίσχυση του έργου του Συλλόγου, που δίνει και αυτός μεγάλη μάχη τα τελευταία δύσκολα χρόνια.






Τα Αιθιοπικά μου






J






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου